SPOMLADANSKO HRANJENJE

Vsi stremimo k daljšim, toplejšim dnevom ki prihajajo, ko bomo lahko jezdili dalj časa in bolj pogosto. Lastniki konj moramo začeti razmišljati kako in kaj bomo hranili svojim konjem v prihajajočih spomladanskih mesecih. 

 

 

 

PRVI KORAK

 

Da določite prehrambene potrebe konja za pomlad in poletje, morate oceniti konjevo težo in kondicijo, s pomočjo traku ali kondicijske kartice. Dolga zimska dlaka lahko da lažno predstavo o kondiciji. Tipanje po vrhu vratu, vihru, ramenih, rebrih in predelu medenice vam bo dalo boljšo predstavo o telesni kondiciji konja.

 

 

 

Za idealno težo merite na kondicijsko oceno med 2.5 – 3, kjer čutite rebra, vendar jih ne vidite. Če jih ne čutite, potem je vaš konj verjetno predebel in to se mora upoštevati pri izbiri hrane za pomlad. Vendar pa, če lahko vidite konjeva rebra in je teža upadla čez zimo, je cilj pomladanskega hranjenja pridobiti na teži na kontroliran način.

 

Kot vodilo naj vam služi podatek, da konj v povprečju potrebuje količino hrane, ki ustreza 2-2,5% njegove telesne teže. Za slabe jedce se priporoča 2,5% in za dobre jedce 2% vse hrane na dan. Kolikšen procent od tega je sena in koliko krmnih mešanic, pa je odvisno od aktivnosti, ki jo konj opravlja.

Nikoli pa ne smemo dnevni vnos hrane zmanjšati pod 1,5%!

Prav tako pa je sedaj pravi čas, da pregledate zobe vašega konja in se prepričate, da ste dosledni s svojimi programi cepljenja in razglistevanja. 

 

 

IZ HLEVA NA PAŠNIK

 

Spomladi konji, ki so bili čez zimo vhlevljeni, preživijo več časa na pašnikih. To znatno spremeni njihovo prehrano in kot vsaka sprememba hrane, se mora uvesti počasi, da se izognemo prebavnim težavam. Naslednji nasveti vam bodo pomagali narediti postopne spremembe:

 

 • Vsak dan postopno podaljšujte pašo.
 • Dodajanje pre in probiotikov bo pomagalo črevesju na spremembo hrane.
 • Zagradite pašnik na več manjših delov.

 

SLAB JEDEC

 

Konji in poniji, ki so med zimo izgubili težo, bodo spomladi s pašo verjetno nadomestili izgubljeno. Odvisno od sedanje hrane in teže konja, bi rahlo povečanje obstoječe krmne mešanice lahko zadostovalo. Kot alternativo lahko hranite krmne mešanice, ki so narejene posebno za izboljšanje kondicije. Vsebujejo naj veliko počasi sproščujoče se energije, kot so vlaknine in olja in ne bodo potencirala razdražljivega vedenja. Uporabite lahko tudi balanserje za pridobivanje teže, ki so bolj koncentrirani in se jih dodaja v majhni količini. 

 

Visoko prebavnljivi vlaknini, kot sta Alfalfa in pesni rezanci, bosta prav tako povečali kaloričen vnos v prehrano. Pri konjih, ki ne dobivajo žitne hrane pa za dodatno energijo priporočamo še dodajanje manjše količine olja dnevo. Sojino olje vsebuje skoraj 3 krat več energije kot žita in zato  lahko pomaga presuhim konjem pridobiti težo. 

 

 

DOBER JEDEC

 

Ti konji izgleda, da uspevajo na svež zrak in so tipično domačih pasem, bodisi hladokrvni ali toplokrvni konji. Pomlad je lahko posebno težko obdobje, saj dobri jedci hitro pridobijo na teži, kar jih izpostavi problemom kot je laminitis. Če so vaši pašniki zelo kakovostni, je pomembno, da omejite dostop in preprečite pridobivanje teže:

 

 • Zagradite pašnik na več manjših delov in poskrbite, da je trava kratko pokošena (5cm).
 • Uporabljajte poseben nagobčnik za pašo.
 • Zmanjšajte čas paše.
 • Omogočite jim pašo na slabših pašnikih.
 • Spustite jih v manežo in jim zagotovite seno.

 

Zelo pomembno je, da ne stradate predebelih konj, saj to lahko vodi v hiperlipidemijo, ki lahko resno poškoduje jetra in je lahko smrtna. Vnos vlaknin naj ne bo zmanjšan, ker je pomembno, da ohranite normalen, zdrav prebavni sistem. Če je trava omejena, morate zagotoviti vnos vlaknin z alternativo:

 

 • Hranite manj kalorično seno ali pa seno namakajte vsaj 1 uro, da se zmanjša njegova energijska vrednost. Vendar se izognite hranjenju s prašnim/plesnivim seno, ker bo le ta poškodoval dihala vašega konja. 
 • Razdelite seno v čim več manjših obrokov.  
 • Uporabite mrežo za seno z majhnimi luknjami ali pa eno mrežo v drugi. To jim otežuje jemanje sena in bodo potrebovali več časa. 
 • Namestite več mrež za seno po pašniku ali maneži. Pri tem bo jedel počasneje, saj se bo  sprehajal med njimi. 
 • Dodatne nizko kalorične vlaknine (sekanci) se lahko dodajo krmnim mešanicam. S tem bomo upočasnili požrešne konje in zagotovili, da bo vsa hrana dobro prežvečena.

 

 

 

IZOGIBANJE LAMINITISA 

 

 • Redno tehtajte in kondicijsko ocenjujte konja.
 • Povečajte aerobni trening.
 • Zagotovite zadosten vnos vitaminov in mineralov v prehrano.
 • Preskrbite  za zadostne količine nizko energetskih vlaknin.
 • Hranite malo in pogosto. 
 • Zagradite pašnik na več manjših delov.
 • Uporabite nagobčnik.
 • Konja ne spuščajte na pašnik ko so sončna in pomrznjena jutra, ker trava lahko vsebuje več fruktanov, ki lahko vodijo do laminitisa. 
 • Spuščajte konja na pašo ponoči – če je možno.
 • Izogibajte se hrani, ki vsebuje žita.

 

 

NE POZABITE NA VITAMINE IN MINERALE

 

Čeprav dober jedec potrebuje manj kalorij za vzdrževanje telesne teže, je še vedno pomembno da ostane zdrav in da dobi optimalne količine pomembnih hranil, kot so proteini, vitamini in minerali. Hranljiva vrednost sena se spreminja in najboljši način, da zagotovite uravnoteženo prehrano je z dodajanjem balanserjev. Balanserji se lahko hranijo kot samostojen koncentrat pri dobrih jedcih, ki počivajo oz. so v lahkem delu ali pa za uravnoteženje obstoječe krmne mešanice, npr. ko se hrani manj kot je priporočeno s strani proizvajalca. Zagotovili pa bodo dnevno potrebo po vseh hranilih, ki jih vaš konj potrebuje. 

 

 

 

 

HRANJENJE PRI POVEČANEM DELU 

 

Veliko dobrih jedcev je rahlo predebelih, pomlad pa nam ponuja enkratno priložnost da z delom zmanjšamo odvečne kilograme. Odvisno od dela, je priporočeno hranjenje manjših količin nizko energijske hrane. Čeprav ti konji ne bodo na velikih količinah krmnih mešanic, je pomembno, da izberete hrano, ki vsebuje povišane vsebine vitaminov in mineralov, kar ji omogoča hranjenje v manjših količinah, še vedno pa zadovolji vse potrebe po vitaminih in mineralih. 

Zapomnite si, da predebeli konji nimajo dovolj kondicije in jim delo predstavlja težave. Hranjenje z visoko energijsko hrano jih ne bo naredilo bolj žive, ampak jih ponavadi še bolj poredi in še bolj poleni. 

 

Ko se bo povečalo delo, bodo slabi jedci potrebovali dodatne kalorije. Odvisno od sedanje prehrane,  bi bilo primerno povečanje krmne mešanice ali pa dodajanje višje energijske hrane. Dodajanje Alfalfe in sojinega olja bo pomagalo konju obdržati kondicijo in zadostne energije za delo. 

 

 

 

  

VODA  & ELEKTROLITI

 

Konjevo telo vsebuje vsaj 65% vode, ki je pomembna za normalen metaboličen proces. Nazorovanje količin popite vode je zelo pomembno, saj lahko dehidracija povzroči resne probleme. 

Tipično konji potrebujejo 5l/100kg telesne teže, tako 300kg pony potrebuje 15l vode na dan in 500kg konj 25l vode na dan. 

 

Elektroliti kot so natrij, klorid in kalij so pomembni za neuromišično funkcijo. Med delom konj zgublja elektrolite skozi potenje in ker jih ne morejo shranjevati v organizmu, jih je potrebno dodajati v prehrano. Elektroliti se dodajajo v hrano ali vodo, kadar je zelo vroče ali ko se konj  redno in močno poti. V ostalih primerih zadostuje solni lizalni kamen ali žlička kuhinjske soli dodana v hrano. 

 

Če si vzamete čas za določitev najprimernejše prehrane za konja sedaj, si boste zagotovili, da bosta oba imela zelo prijetno poletje. Če niste prepričani kaj je najboljši način prehranjevanja za vašega konja, prosim pokličite v podjetje Lorum d.o.o. na tel. 040 539 097.